Der Claim in het nieuws

Rechtennieuws.nl: Stichting Car Claim mag procederen over ‘sjoemelsoftware’

Stichting Car Claim mag namens een groep autobezitters procederen tegen autofabrikanten over de vraag of zij auto’s in het verkeer hebben gebracht die ‘sjoemelsoftware’ bevatten (waarbij de instellingen van de motor bij tests anders waren dan in het normale gebruik) en of de daarop uitgevoerde updates tot klachten aan de auto’s hebben geleid. 

Link: Rechtennieuws.nl.

Financieel Dagblad: Claimgroep Volkswagen kan in 2020 zaak starten

De belangengroep voor Nederlandse gedupeerde dieselrijders, Stichting Volkswagen Car Claim, zal begin volgend jaar de eerste inhoudelijke rechtbankzitting houden in de claim tegen de autobouwer. De groep is door de rechtbank in Amsterdam erkend als behartiger van consumenten met een dieselauto met sjoemelsoftware, zo liet de stichting donderdag weten.

Link: Financieel Dagblad.

Persbericht: Rechtbank Amsterdam geeft Stichting Volkswagen Car Claim groen licht in collectieve actie tegen Volkswagen C.S.

Stichting Volkswagen Car Claim is bevoegd om de belangen van Nederlandse gedupeerde automobilisten te behartigen in de collectieve actieprocedure tegen Volkswagen c.s. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam gisteren bepaald. Dit betekent dat de rechtbank de vorderingen van de Stichting Volkswagen Car Claim
inhoudelijk zal gaan behandelen. Het collectieve initiatief van Stichting Volkswagen Car Claim loopt hiermee voorop in de juridische strijd in Europa tegen Volkswagen c.s. om genoegdoening te verkrijgen voor gedupeerde automobilisten. Stichting-bestuurder Guido van Woerkom: “de rechtbank heeft vandaag
bevestigd dat de Stichting een gedegen belangenorganisatie is die aan de hoge kwaliteitseisen voldoet. Uit dit oordeel spreekt waardering voor de onafgebroken inspanningen van de Stichting sinds oktober 2015 voor alle door Dieselgate gedupeerde automobilisten. De Stichting zal hiermee niet stoppen, totdat
gedupeerde automobilisten genoegdoening krijgen voor het door hen geleden nadeel.”

Het volledige persbericht kunt u hier downloaden.

Rechtbank: Vonnis in tweede fase rechtszaak

Het vonnis van de Rechtbank Amsterdam inzake de tweede fase van de rechtszaak kunt u hier terugvinden. 

AD.nl: [VIDEO] 'Interview hoorzitting tegen Volkswagen vanwege sjoemelsoftware'

Stichting Volkswagen Car Claim stapt vandaag naar de rechter om voor Nederlandse autobezitters een schadevergoeding af te dwingen bij Volkswagen, softwareleverancier Bosch en de Nederlandse verkopers van de auto's. In 2015 bleek dat Volkswagen sjoemelsoftware in zo'n 11 miljoen auto's had ingebouwd.

Link: Algemeen Dagblad.

Financieel Dagblad: 'VW ontkent nieuwe verdachtmaking van dieselmalversaties krachtig'

Heeft Volkswagen toch ook gerommeld met zijn dieselvoertuigen met de laatste emissiestandaard Euro 6? Zijn deze wagens ook al meer vervuilend dan voorgesteld aan kopers en toezichthouders? De Duitse staatsomroep Südwestrundfunk (SWR) meldde donderdag dat VW in relatief nieuwe dieselmotoren ook software heeft geïnstalleerd die detecteert dat er uitlaatgastests worden uitgevoerd op het voertuig. SWR citeert uit interne documenten van eind 2015 waarin VW het systeem beschrijft.

Link: Financieel Dagblad.

Volkskrant: 'Autobeurs Frankfurt: 'Volkswagen heeft noodgedwongen de arrogante houding laten varen'

Alles wordt anders, belooft Volkswagen. De autofabrikant wil rigoureus afrekenen met de kwalijke geur rond het merk en wil een leidende rol nemen in klimaatneutraal maken van onze mobiliteit, zo leert een presentatie aan de vooravond van de autobeurs in Frankfurt.

Link: Volkskrant.

Algemeen Dagblad: 'Massavernietiging van ruim 100.000 auto's in de VS'

Volkswagen heeft 102.000 auto's in de VS vernietigd. Daarmee voegt het concern een nieuw hoofdstuk toe aan het dieselschandaal. De auto's waren uitgerust met de beruchte sjoemelsoftware en de verwachting was dat ze na herstel gewoon weer verkocht zouden worden.

Link: Algemeen Dagblad.

NRC: 'Verdacht van bedrog, fraude en strafbare reclame'

De oud-topman van Audi, de Duitser Rupert Stadler, is woensdag in Duitsland in staat van beschuldiging gesteld. Volgens de aanklager was Stadler sinds september 2015 op de hoogte van software-manipulaties waardoor de uitstoot van bepaalde dieselmotoren in Volkswagen- en Audi-modellen lager leek dan hij was, en voorkwam hij niet dat de auto’s werden verkocht.

Link: NRC.

Publicatie: Jaarverslag 2018 - Stichting Volkswagen Car Claim

Het Engelstalige jaarverslag over 2018 is hier te bezichtigen.

Telegraaf: 'Bosch schikt dieselschandaal voor 90 miljoen'

STUTTGART (ANP/RTR) - Het Duitse technologieconcern Bosch is akkoord gegaan met een boete van 90 miljoen euro voor zijn rol in het dieselschandaal bij onder meer Volkswagen. Dat heeft de Duitse justitie laten weten.

Link: Telegraaf.

NOS: 'Ook hoge boete voor Porsche in dieselschandaal'

Ook Volkswagendochter Porsche is veroordeeld tot het betalen van een hoge boete in het dieselschandaal. De fabrikant van sportauto's en luxe wagens moet in Duitsland een boete betalen van ruim een half miljard euro. Porsche accepteert het vonnis en gaat niet in beroep, deelt het Openbaar Ministerie in Stuttgart mee.

 

Link: NOS.

Financieel Dagblad: 'Dieselgate werpt schaduw over kwartaalcijfers Volkswagen'

Oplopende kosten en een daling in de vraag naar passagiersvoertuigen; dat typeert het eerste kwartaal voor Volkswagen, dat donderdag de kwartaalcijfers presenteerde. Met als gevolg een daling van het bedrijfsresultaat van 8,2% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Link: Financieel Dagblad.

Financieel Dagblad: 'Duitse aanklager onderzoekt bonussen geschorste Volkswagen-manager'

De openbare aanklager in Braunschweig heeft een onderzoek ingesteld naar de bonussen die een hooggeplaatste Volkswagen manager heeft geïncasseerd nadat hij op non-actief was gesteld in de nasleep van het dieselschandaal in Duitsland en de Verenigde Staten.

Link: Financieel Dagblad.

Financieel Dagblad: 'Duitse automakers hangen miljardenboetes boven hoofd vanwege kartelafspraken'

De Duitse autoproducenten BMW, Daimler (Mercedes-Benz) en Volkswagen hebben de Europese mededingingsregels geschonden. Ze zouden tussen 2006 en 2014 afspraken hebben gemaakt om elkaar niet te beconcurreren bij de ontwikkeling van schone technologieën om de schadelijke uitstoot te verlagen.

Link: Financieel Dagblad.

Persbericht: VolkswagenAudiclaim sluit zich aan bij Stichting Volkswagen Car Claim in strijd om compensatie in Dieselgate

Stichting Volkswagen Car Claim en Stichting Volkswagenaudiclaim (VWAudiclaim) gaan samenwerken in het Volkswagen emissieschandaal. Met de samenwerking tussen de twee belangrijkste claiminitiatieven in Nederland is het mogelijk om het proces richting genoegdoening voor gedupeerde dieselrijders in Nederland uniform te organiseren en duurzaam te verankeren in de Nederlandse samenleving. Hierdoor wordt de belangenbehartiging verder geoptimaliseerd.

Het officiële persbericht kunt u hier downloaden.

NRC: 'Strenge eis dwingt auto-fabrikant tot andere koers'

„Nogal een gevecht”, zo noemde Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) de invoering van de nieuwe uitstootnormen voor broeikasgas CO2. „Maar ik denk dat we de auto-industrie nét op tijd hebben kunnen forceren om te veranderen en vol in te zetten op elektrisch. Dit was een mooie stemming.”

Link: NRC.

Algemeen Dagblad: 'Markt voor tweedehands dieselauto's stort in: staan langer te koop'

NIJMEGEN/ HARSKAMP - Het gaat slecht met de verkoop van tweedehands dieselauto’s. Een diesel staat steeds langer te koop, er worden er steeds minder verkocht en ze worden steeds goedkoper. 

Link: Algemeen Dagblad.

Nu.nl: 'Rekenkamer EU: Nieuwe 'dieselgate' is ondanks aangepaste wet mogelijk'

De Europese Rekenkamer waarschuwt dat een nieuwe 'dieselgate' mogelijk is. Fabrikanten zouden nieuwe manieren kunnen vinden om de aangepaste tests waarmee de uitstoot van auto's worden gemeten te omzeilen, aldus de rekenmeesters. De betere wetgeving die is aangenomen, betekent niet dat alles nu in orde is.

Link: nu.nl.

RTL-Z: 'Verkoop nieuwe diesels ingestort, maar tweedehands markt groeit'

Dieselauto's hebben de laatste jaren een vies imago gekregen. Niet alleen omdat Volkswagen er een potje van heeft gemaakt. Ook gemeentes zien diesels liever niet meer in binnensteden rondrijden. Toch nam de verkoop van tweedehands diesels toe.

 

Link: RTL-Z.

NRC.nl: 'Kosten en baten van de milieuzone in Rotterdam'

Milieu De komst van de grootste milieuzone in Nederland leverde de gemeente Rotterdam in 2016 lof en kritiek op. Onlangs werd duidelijk dat het omstreden plaatselijke verbod op oude dieselauto’s over een jaar verdwijnt.

Link: NRC.nl.

Algemeen Dagblad: ‘Volkswagen heeft mogelijk nieuwe sjoemelsoftware ontwikkeld’

Volkswagen heeft mogelijk nieuwe, illegale softwarefuncties in dieselauto's gestopt. De Duitsers zouden dat gedaan hebben bij een recente software-update, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. De software zou het filteren van uitlaatgassen terugdraaien als een bepaalde hoeveelheid brandstof is verbruikt.

Link: Algemeen Dagblad.

Algemeen Dagblad: 'Onregelmatigheden aangetroffen bij software-update VW-diesels'

Bij Volkswagen zijn weer onregelmatigheden vastgesteld omtrent software bij dieselmotoren. Pikant detail: het gaat ditmaal om een software-update die is gebruikt om aangetroffen sjoemel-software te elimineren.

Link: Algemeen Dagblad.

Algemeen Dagblad: 'Elke diesel kost ons 15.000 euro door giftige uitlaatgas en fijnstof'

Iedere dieselauto berokkent de samenleving door giftige uitlaatgassen en fijnstof bijna 15.000 euro aan gezondheidskosten. Dat becijferen Milieudefensie en Oxford University. 

Link: Algemeen Dagblad.

Trouw: 'Europese auto's moeten sneller schoon worden'

Personenwagens mogen in 2030 gemiddeld 37,5 procent minder CO2 per kilometer uitstoten dan voor 2021 was afgesproken, bestelwagens 31 procent minder. De aangescherpte afspraak betekent dat nieuwe auto's in 2030 gemiddeld minder dan 60 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten. Tot 2021 mogen nieuwe auto's nog 95 gram per kilometer uitstoten. Vanzelf kwam het akkoord niet tot stand: eerdere onderhandelingen over het produceren van minder vervuilende auto's liepen vast. Dat kwam omdat landen met een grote auto-industrie, zoals Duitsland, een lager reductiepercentage voorstelden (30 procent) dan bijvoorbeeld Nederland en Zweden, die 40 procent minder uitstoot wilden.

Link: Trouw.

Dagblad van het Noorden:''

Verslaggever Jon van Schilt houdt van auto’s. Het liefst koopt ‘ie om de paar jaar een nieuwe. Al jaren rijdt hij in een diesel maar misschien is het dit jaar eens tijd voor een wat groener model. Hij gaat te werk zoals altijd: eerst eens uitzoeken wat de inruilwaarde van de huidige dieselauto is. Dat loopt dit keer anders dan gepland. Een dieselauto blijkt een veel lagere inruilwaarde te hebben dan voorgaande jaren. Zijn zoektocht resulteert in twee verhalen op dvhn.nl verschijnen. In de video vertelt hij erover.

Link: Dagblad van het Noorden.

Autoriteit Consument & Markt: 'Boete Volkswagen AG voor oneerlijke handelspraktijken'

Volkswagen AG plaatste manipulatiesoftware in auto’s van de merken Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Audi die zij tussen 2009 en 2015 heeft geproduceerd. Deze software herkende de testomgeving en zorgde ervoor dat de uitstoot van stikstofoxiden in die testomgeving minder was dan op de weg. Volkswagen AG profileerde zich tegelijkertijd als een milieubewuste organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en adverteerde hiermee richting consumenten. Bovendien gaf zij te kennen dat zij typegoedkeuring voor de betrokken auto’s had verkregen, terwijl zij feitelijk niet aan de voorwaarden daarvoor had voldaan. Hiermee heeft Volkswagen AG gehandeld in strijd met de vereisten van professionele toewijding en heeft zij consumenten misleid. De ACM legt hiervoor een boete op aan Volkswagen AG van EUR 450.000.

Volkswagen heeft bezwaar aangetekend tegen het sanctiebesluit van de ACM.

 

Link: ACM.

Algemeen Dagblad: 'Duitse rechter: immoreel Volkswagen moet aankoopprijs sjoemel-Golf vergoeden'

Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat Volkswagen de koper van een Golf de volledige aankoopprijs van circa 30.000 euro moet vergoeden vanwege het dieselschandaal bij het autoconcern. 

Link: Algemeen Dagblad.

Algemeen Dagblad: 'Dieselverbod Duitsland breidt zich uit naar snelwegen'

In Duitsland heeft de rechter geoordeeld dat een deel van de snelweg A40 rondom de stad Essen op slot gaat voor diesels met Euro 4 of lager.

Link: Algemeen Dagblad.

Algemeen Dagblad: Rechtszaak dieselgate: ‘VW-eigenaar kan straks duizenden euro’s claimen’

Volkswagenrijders willen via de rechter in Nederland vergoeding afdwingen voor de hier verkochte sjoemeldiesels. ,,Dit mag niet onbestraft blijven.”

Link: Algemeen Dagblad.

Automobiel Management: Claimzaak Nederlandse VW-bezitters van start

De rechtbank van Amsterdam is begonnen met de behandeling van de massaclaim van de Stichting Volkswagen Car Claim tegen de Duitse autofabrikant.

Link: Automobiel Management.

NRC.nl: 'Volkswagen zat fout. Dat moet de rechter dan maar zeggen’

Interview Als de overheid Volkswagen niet aanpakt om de dieselfraude, moet de rechter het doen. Aldus de stichting die namens 20.000 rijders van een ‘sjoemeldiesel’ schade claimt. Deze dinsdag is de aftrap. Ja, het gaat hun óók om die paar duizend euro voor de gedupeerde autobezitter. „Waarom niet”, vindt Marten Oosting. De schade voor de eigenaar is evident, net zo evident als de fraude van Volkswagen.

Link: NRC.nl.

Automotive management: Nederlandse consumentenclaim tegen VW vandaag naar de rechter

Stichting Volkswagen Car Claim eist vandaag voor de rechtbank van Amsterdam dat alle bezitters van een sjoemeldiesel van de VW-merken Volkswagen, Seat, Skoda en Audi hun auto kunnen terugbrengen en de volledige aanschafprijs terugkrijgen. Mensen die hun auto tweedehands hebben gekocht, moeten een schadevergoeding krijgen.

Link: Automotive Management.

Telegraaf: Aftrap claimzaak ’sjoemeldiesels’ VW

De rechtbank in Amsterdam trapt dinsdag af in de slepende zaak van Stichting Volkswagen Car Claim voor een schadevergoeding in de sjoemeldieselaffaire. De totale claim die Nederlandse autobezitters neerleggen bij VW kan tot in de miljarden oplopen.

Link: Telegraaf.

Volkskrant: 'Duitse deal kan leiden tot veel afgedankte diesels op Nederlandse tweedehandsmarkt'

Duitsland heeft een overeenkomst gesloten met autofabrikanten, waarbij eigenaren van een vervuilende diesel hun auto kunnen inruilen tegen een nieuw exemplaar. Voor Nederland kan de deal nadelige gevolgen hebben, omdat waarschijnlijk veel afgedankte Duitse diesels op de Nederlandse tweedehandsmarkt zullen komen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in Nederlandse steden.

Link: Volkskrant.

NOS: 'Duitse inruilactie voor vieze diesels, maar wat doet Nederland?'

Duitsland komt met flinke maatregelen om de vervuiling door dieselauto's terug te dringen. Dieselbezitters in veertien steden krijgen een premie van gemiddeld 6000 euro als ze hun diesel van voor 2015 inruilen. Ondertussen doet Nederland veel minder tegen vervuilende diesels. Waarom is dat? En wat doet Nederland dan wel tegen vieze diesels?

De belangrijkste reden dat er hier veel minder ingrijpende maatregelen zijn, is dat de luchtvervuiling door diesels in Nederlandse binnensteden een stuk minder ernstig is dan in Duitsland. Dat komt vooral doordat diesels hier minder populair zijn. In Nederland is 16 procent van alle personenauto's een diesel, in Duitsland is dat twee keer zo veel: 33 procent.

Link: NOS.nl.

PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim: “Duits dieselakkoord onvoldoende om emissie-schandaal te verhelpen”

De Nederlandse non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de “Stichting”) heeft kennisgenomen van de recente ontwikkelingen in Duitsland ten aanzien van het Dieselschandaal. Op dinsdag 2 oktober 2018 bereikten de Duitse regeringspartijen een akkoord over de aanpak van het toenemende probleem van rijverboden in grote Duitse steden. De Stichting is van mening dat ook de vandaag voorgestelde oplossingen ontoereikend zijn om een definitieve streep te zetten onder het dieselschandaal.

Hier is het officiële persbericht te downloaden.

 

Algemeen Dagblad: 'Scherpe maatregelen Volkswagen: 39 dieselgate-managers eruit'

Volgens diverse bronnen in de Duitse pers treft Volkswagen voorbereidingen om een groepje ingenieurs en managers de laan uit te sturen die bij het Dieselgate-schandaal betrokken waren.

Link: Algemeen Dagblad.

Fd.nl: 'Ook huidige Volkswagen-ceo was op de hoogte van dieselschandaal'

De huidige ceo van de Volkswagen Groep Herbert Diess wist al twee maanden voordat Amerikaanse toezichthouders ermee naar buiten kwamen van het schandaal rond de sjoemelsoftware in dieselauto's. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van onlangs openbaar gemaakte documenten van de openbaar aanklager in Braunschweig.

Link: Financieel Dagblad.

Algemeen Dagblad: 'Zwitserland weert vanaf vandaag alle sjoemeldiesels'

Zwitserland wil geen diesels waarmee gesjoemeld is. Vanaf vandaag mag geen enkele diesel die gemanipuleerd is meer geïmporteerd worden. De auto's die er al rondrijden moeten worden aangepast.

Link: Algemeen Dagblad.

Fd.nl: 'Audi-topman Stadler blijft in cel'

Rupert Stadler, topman van het Duitse autoconcern Audi, blijft achter de tralies. Stadler is bijna twee maanden geleden, op 18 juni, gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij het in 2015 naar buiten gekomen dieselschandaal rond Volkswagen en Volkswagen-dochter Audi.

Link: Financieel Dagblad.

Fd.nl: 'Duitse dieseldealers overleven dankzij lage prijzen en het buitenland'

Een klant belt: hij heeft interesse in een van de tweedehands dieselauto’s die bij Whitestone in de Duitse hoofdstad Berlijn staan. Mede-eigenaar Funda Aktas antwoordt streng:‘We kunnendeauto een dag voor u reserveren, daarna zoeken we een andere koper’. ‘Je moet somshardzijn’, zegt ze.‘Ben je dat niet, dan wordt het moeilijk in deze sector.’

Link: Financieel Dagblad.

Fd: ''VW-managers waren al op de hoogte van dieselmanipulaties'

Topmanagers van het Duitse Volkswagen waren intern al gewaarschuwd dat uitlaatgastesten met dieselmotoren niet klopten voordat de Amerikaanse autoriteiten op 18 september 2015 de manipulaties bij het autoconcern onthulden. Dat blijkt volgens de Duitse pers uit documenten waarover het concern beschikt.

Link: Financieel Dagblad.

Nu.nl: 'Opnieuw onderzoek naar voormalige Volkswagen-topman Winterkorn'

De Duitse openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend naar Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen. De 71-jarige Duitser zou tijdens het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal een deel van zijn geld buiten Duitsland hebben verplaatst.

Link: Nu.nl.

Trouw: 'Europese automakers maken auto's bewust vuiler'

De Europese auto-industrie probeert door te sjoemelen het reduceren van CO2-uitstoot te ondermijnen, blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

Link: Trouw.

Telegraaf: Brussel teleurgesteld over VW in sjoemelzaak

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is teleurgesteld dat Volkswagen geen heldere garanties kan geven in geval van problemen met dieselauto’s die zijn teruggehaald en gerepareerd. Het Duitse bedrijf heeft inmiddels 80 procent van de met sjoemelsoftware uitgeruste diesels in de EU hersteld en zegt de rest voor 2020 te zullen aanpassen. ,,Maar daar blijft het bij’’, aldus EU-commissaris Vera Jourová (consumentenrechten).

Link: Telegraaf.

Publicatie: Jaarverslag 2017 - Stichting Volkswagen Car Claim

Het Engelstalige jaarverslag over 2017 is hier te bezichtigen.

Europa Nu: 'Europese Commissie en EU-consumenteninstanties publiceren definitieve beoordeling van dialoog met Volkswagen'

Vandaag hebben de Europese Commissie en de nationale consumenteninstanties in de EU hun conclusies bekendgemaakt over de terugroep van 8,5 miljoen auto's door de Volkswagengroep naar aanleiding van de dieselgate-affaire.

Link: Europa-nu.

Algemeen Dagblad: 'Baanbrekend vonnis sjoemeldiesels: VW moet aankoopbedrag Golf terugbetalen'

Volkswagen heeft een man uit de Duitse stad Solln de aankoopprijs voor zijn VW Golf terugbetaald, die hij in 2014 had gekocht. De rechters spreken van 'opzettelijk toegebrachte immorele schade'.

Link: Algemeen Dagblad.

Telegraaf: 'Justitie mag rapport sjoemeldiesels gebruiken'

KARLSRUHE (ANP/BLOOMBERG) - Justitie in Duitsland mag een in beslag genomen rapport over het dieselschandaal bij Volkswagen gebruiken voor de vervolging van de autobouwer. Dat heeft een hoge Duitse rechtbank geoordeeld, nadat het autoconcern protest had aangetekend.

Link: Telegraaf.

Speech Dieselgate Conference 27 Juni 2018 gegeven door Marten Oosting

Via deze link is het mogelijk om de speech van Marten Oosting terug te lezen. Marten Oosting is de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Volkswagen Car Claim. Let op, de speech is Engelstalig. 

PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim spreekt in Europees Parlement tijdens conferentie: “Dieselgate, What Next”

 

Tijdens de high level conferentie “Dieselgate, What Next”, op 27 juni 2018 in het Europees
Parlement, spraken vertegenwoordigers van de Europese Commissie, van diverse
belangenorganisaties van gedupeerde partijen en van de automobielsector met elkaar over een
pan-Europese oplossing van het nog altijd voortslepende dieselschandaal. Namens de
Nederlandse non-profit organisatie “Stichting Volkswagen Car Claim” was Marten Oosting
(oud-Nationale ombudsman) een van de sprekers op deze conferentie.

Hier is het officiële persbericht te downloaden.

Click here for English.

NRC.nl: 'Duitsland legt Volkswagen boete van 1 miljard op'

Justitie in Duitsland heeft Volkswagen een boete van 1 miljard euro opgelegd vanwege gesjoemel met emissiesoftware. Dat stelt de autofabrikant woensdag in een verklaring. Volkswagen gaat niet in hoger beroep tegen de boete.

Link: NRC.nl.

Fd.nl: 'Hamburg weert oudere diesels en de wereld kijkt mee'

Bestuurders van oudere dieselauto's opgelet. In Duitsland gelden donderdag nieuwe strenge verboden voor vervuilende voertuigen. De primeur is aan de stad Hamburg, die een gedeelte van twee doorgangswegen afsluit voor zelfs relatief jonge dieselauto's. Alleen dieselauto's met de modernste motoren mogen nog de straat in. Dat moet ernstige luchtverontreiniging terugdringen.

Link: Financieel Dagblad.

Fd.nl: ''Eigenaar gemanipuleerde VW Tiguan heeft recht op nieuwe auto'

Een recente uitspraak van de rechtbank in het Duitse Hamburg kan enorme gevolgen hebben voor autofabrikant Volkswagen. In een zaak van een klagende VW-bezitter oordeelde de rechtbank dat hij ondanks een software-update recht heeft op een nieuwe auto. Dit meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt vrijdag.

Link: Financieel Dagblad.

PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim: "Duitse sjoemeldiesel in de ban"

Non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de ‘Stichting’) heeft kennis genomen van de uitspraak van het Duitse Bundesverwaltungsgericht in Leipzig. De hoogste Duitse administratieve rechter besliste vandaag dat Duitse gemeenten voor het waarborgen van de luchtkwaliteit in binnensteden rijverboden mogen opleggen voor dieselauto’s die in werkelijkheid veel meer NOx uitstoten dan volgens de Europese wetgeving is toegestaan. Guido van Woerkom, bestuurder van de Stichting: “Het bevestigende oordeel maakt duidelijk dat de door de auto-industrie voorgestelde aanpak met 'software updates' volstrekt onvoldoende is om de emissieproblemen op te lossen. Autobezitters zijn hier het slachtoffer van. Het is dan ook onbegrijpelijk dat bedrijven als Volkswagen blijven weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen."

 

Hier is het officiële persbericht te downloaden.

Click here for English.

Nu.nl: Duitse steden mogen rijverbod dieselauto's opleggen.

Duitse steden mogen een rijverbod voor dieselauto's opleggen. De federale administratieve rechtbank verwierp dinsdag het beroep tegen een eerdere uitspraak door een lagere rechtbank.

Link: nu.nl.

Fd.nl: Rechter geeft groen licht voor dieselverboden in Duitse steden

De Duitse bestuursrechter heeft dinsdag geoordeeld dat dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Europese emissiestandaarden geweigerd mogen worden om kankerverwekkende uitlaatgassen in de steden terug te dringen. Dat is een grote overwinning voor de Deutsche Umwelthilfe. De uitspraak kan een omslagpunt betekenen in de opstelling van steden in Duitsland en steden in de rest van Europa jegens luchtverontreiniging.

Link: Financieel Dagblad.

Publicatie: Jaarverslag 2016 - Stichting Volkswagen Car Claim

Het Engelstalige jaarverslag over 2016 is hier te bezichtigen.

NRC: De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies

Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.

Link: NRC.nl

Financieel Dagblad: 'ClaimstichtingVW doet dagvaarding om sjoemelsoftware de deur uit'

Amsterdam Stichting Volkswagen Car Claim doet de dagvaarding waarin zij miljarden euro’s schadevergoeding eist van Volkswagen, Robert Bosch en andere bedrijven die betrokken zijn bij de sjoemelsoftwareaffaire, binnenkort de deur uit. De dagvaarding wordt vrijdag verzonden naar de aangeklaagde partijen, waaronder alle erkende dealers in Nederland, en belandt in het voorjaar bij de rechtbank in Amsterdam.

Het krantenartikel is hier te downloaden. 

NRC: 'Sjoemeldiesel nog steeds te vies'

Dieselauto's van Volkswagen hebben nog een defeat device. In veel auto's zit niet alleen sjoemelsoftware die emissietesten omzeilt, maar ook uitstootfilters die alleen werken bij bepaalde temperaturen.

Het krantenartikel is hier te downloaden.

Eenvandaag: ‘Volkswagen omzeilt nog steeds uitstootregels'

Volkswagen omzeilt nog steeds de regels die de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen moeten beperken. Dat stelt de stichting Volkswagen Car Claim op basis van een intern document van de Duitse autofabrikant, waarin EenVandaag inzage heeft gehad.

Link: EenVandaag.

Telegraaf: ’VW gebruikt nog steeds sjoemelsoftware’

Volkswagen gebruikt nog steeds sjoemelsoftware die ervoor moet zorgen dat dieselauto’s van het autoconcern schoner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat meldt EenVandaag op basis van een intern document van de Duitse autofabrikant waar stichting Volkswagen Car Claim de hand op heeft weten te leggen.

Link: Telegraaf.nl.

PERSBERICHT: Stichting Volkswagen Car Claim lanceert massaclaim tegen Volkswagen c.s.

Non-profit organisatie Stichting Volkswagen Car Claim (de ‘Stichting’) heeft vanavond bij televisieprogramma EenVandaag aangekondigd dat zij een grootschalige juridische procedure zal starten tegen Volkswagen, haar (voormalig) bestuurders, SEAT, Audi, Skoda, softwareleverancier Bosch, importeur PON en de Nederlandse autohandelaren. Inzet is het belang van ongeveer 170.000 Nederlandse autobezitters die zijn getroffen door ‘Dieselgate’. De procedure zal bij de rechtbank Amsterdam worden gevoerd. De dagvaarding is gereed en inmiddels aan de diverse gedaagden ter kennisneming toegezonden. Via de webpagina www.derclaim.nl kunnen gedupeerde Nederlandse autobezitters zich kosteloos aanmelden.

Hier is het officiële persbericht te downloaden.

Financieel Dagblad: ACM-boete voor Volkswagen wegens misleiding consument

De Duitse autoproducent Volkswagen is door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet wegens misleiding van de consument bij de verkoop van dieselauto's. De boete bedraagt €450.000. ACM neemt de maatregel vanwege de 'sjoemelsoftware'-zaak. In september 2015 bleek dat Volkswagen op grote schaal had gerommeld met de meting van de uitstoot van schadelijke gassen bij zijn dieselauto's, via de installatie van manipulatieve software.

Link: Fd.nl.

NRC: ACM geeft Volkswagen boete van bijna een half miljoen euro

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Volkswagen een maximale boete opgelegd voor de verkoop van auto’s met sjoemelsoftware. De Duitse autoproducent moet 450.000 euro betalen voor het misleiden van consumenten, schrijft de Nederlandse waakhond in een verklaring dinsdag.

Link: nrc.nl

ACM: ACM beboet Volkswagen voor misleiding bij dieselaffaire

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat Volkswagen AG (Volkswagen) consumenten heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat de ACM oneerlijke handelspraktijken heeft vastgesteld legt de ACM aan Volkswagen een boete van EUR 450.000 op. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen.

Link: ACM.

Autoriteit Consument & Markt: 'ACM beboet Volkswagen voor misleiding bij dieselaffaire'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat Volkswagen AG (Volkswagen) consumenten heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor. Volkswagen prees deze auto’s aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat de ACM oneerlijke handelspraktijken heeft vastgesteld legt de ACM aan Volkswagen een boete van EUR 450.000 op. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen.

 

Link: ACM.

Kassa: "In auto's van Volkswagen zit nog steeds sjoemelsoftware"

Volkswagens en andere auto's van de Volkswagen Groep met een sjoemeldieselmotor zouden ook na een software-update van de fabriek die de uitstoot binnen de wettelijke grenzen moet brengen nog te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat stelt de Nederlandse claimclub Volkswagen Car Claim (derclaim.nl).

Link: Kassa

Bestuurder Volkswagen bekent schuld in rechtszaak dieselschandaal

Een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen heeft in de Verenigde Staten schuld bekend in een rechtszaak over de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. Het gaat om Oliver Schmidt die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.

Link: Nu.nl.

Telegraaf: Koper Duitse Auto betaalde te veel

VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler (Mercedes Benz) worden verdacht van kartelvorming in Duitsland. Daarvan zijn autokopers jarenlang de dupe geweest. In reactie verloren de producenten tot 4% op de aandelenbeurzen.

Link: Telegraaf.

 

Autoweek: 'EXTRA GARANTIE SJOEMELSOFTWARE NIET VOLDOENDE' *UPDATE*

Woensdag wist de Europese Commissie bij Volkswagen twee jaar extra garantie te bedingen voor eigenaren van een VW met sjoemelsoftware. De Stichting Volkswagen Car Claim neemt daar echter geen genoegen mee.

Link: Autoweek.nl.

Financial Times: VW faces diesel refund threat in Europe

Volkswagen is facing its biggest threat from European consumers in the diesel emissions saga as the largest group of car owners to combine in an action on the continent prepares for a complaint against the carmaker.

Link: Financial Times.

Financieel Dagblad: Oud-directeur ANWB kijkt liever niet meer om

Drie jaar na zijn gesneefde poging Ombudsman te worden, staat Guido van Woerkom wederom in de schijnwerpers. Dinsdag werd bekend dat de oud-hoofddirecteur van de ANWB de stichting Volkswagen Car Claim zal leiden. Van Woerkom (61) wil via de rechter afdwingen dat de Duitse automaker en zijn softwareleverancier Bosch eigenaren van Volkswagens, Audi's, Seats, Skoda's en Porsches vergoedt waarin sjoemelsoftware zit. Het zou gaan om zo'n 180.000 Nederlanders.

Link: Fd.nl.

Telegraaf: VW-claim niet voor niets in Nederland

AMSTERDAM - Nederland is het walhalla voor massaclaims. Over de slagingskansen zijn de meningen verdeeld, maar dat Stichting Volkswagen Car Claim aankondigde Volkswagen juist voor de Nederlandse rechter te slepen, is geen toeval.

Link: Telegraaf.

Nu.nl: Nederlandse stichting kondigt juridische procedure tegen Volkswagen aan

De Nederlandse stichting Car Claim bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen, leverancier Bosch en Nederlandse verkopers van Volkswagen.

Link: Nu.nl.

Financieel Dagblad: Claimstichting wil miljarden van Volkswagen en Bosch

De Stichting Volkswagen Car Claim wil dat Nederlandse eigenaren van een Audi, Seat, Skoda, Porsche of Volkswagen waarin sjoemelsoftware zit, een vergoeding krijgen. De stichting, geleid door oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom, bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen en softwareleverancier Bosch.

Link: Fd.

RTL-Z: Nederlandse stichting dreigt Volkswagen met miljardenclaim

Een Nederlandse stichting wil ook voor Europese Volkswagenbezitters een regeling treffen met de Duitse autofabrikant. De stichting overweegt een rechtszaak tegen Volkswagen aan te spannen. De inzet: het terugbetalen van de nieuwwaarde.

Link: RTL-Z.

Autoweek: 180.000 GEDUPEERDEN EISEN REDELIJKE COMPENSATIE

De Nederlandse stichting Car Claim bereidt een juridische procedure voor tegen Volkswagen, leverancier Bosch en Nederlandse verkopers van Volkswagen. De procedure zou worden gestart namens ongeveer 180.000 autobezitters die zijn gedupeerd door de dieselgate, meldt de stichting dinsdag.

Link: Autoweek.nl.

Telegraaf: Claimclub eist geld VW terug

AMSTERDAM - Volkswagen hangt een miljardenclaim boven het hoofd van Nederlandse autobezitters. Bezitters van een sjoemeldiesel van het merk Audi, Seat, Skoda, Porsche of Volkswagen willen een vergoeding die kan oplopen tot de aanschafprijs van hun auto.

Link: Telegraaf.

Telegraaf: Sjoemel-auto’s terugnemen

Maar liefst 180.000 Nederlanders hebben een auto van Volkswagen met sjoemelsoftware. Vanaf vandaag starten zij een juridische procedure tegen de Duitse autofabrikant om schadeloosstelling te krijgen.

Link: Telegraaf.

Radar: Mogelijk miljardenclaim voor Volkswagen wegens sjoemeldiesels

Ontevreden eigenaren van zogenoemde sjoemeldiesels van Volkswagen zouden de volledige aanschafwaarde van hun wagen terug moeten kunnen krijgen. Dat vindt de Stichting Volkswagen Car Claim die naar de rechter stapt om voor Nederlandse autobezitters een schadevergoeding af te dwingen bij Volkswagen, softwareleverancier Bosch en de Nederlandse verkopers van de auto's.

Link: Radar.

RTL nieuws: Nederlandse stichting dreigt Volkswagen met miljardenclaim

Een Nederlandse stichting wil ook voor Europese Volkswagenbezitters een regeling treffen met de Duitse autofabrikant. De stichting overweegt een rechtszaak tegen Volkswagen aan te spannen. De inzet: het terugbetalen van de nieuwwaarde.

Link: RTL Nieuws.

Autoblog.nl: 180.000 Nederlandse eigenaren willen geld zien van VW

Stichting Volkswagen Car Claim (SVCC) gaat namens 180.000 Nederlandse autobezitters een juridische procedure starten tegen Volkswagen, de dealers van het merk en toeleverancier Bosch. 

Link: Autoblog.nl.

Reuters - Euronews: Dutch group to launch lawsuit against VW over emissions cheating

AMSTERDAM (Reuters) – A Dutch group representing 180,000 Volkswagen owners said it was preparing a claim against the German auto manufacturer over the company’s use of software designed to conceal the true level of nitrogen oxide emissions caused by its diesel cars. The Volkswagen Car Claim Foundation said it had decided to take the step after discussions since 2015 with Volkswagen, Bosch and Dutch car dealerships that sold cars with the software had proved fruitless.

Link: Euronews.

NOS: 'Oud-Volkswagentopman wist van dieselgate'

Justitie in Duitsland zet het strafrechtelijk onderzoek naar oud-Volkswagentopman Martin Winterkorn wegens fraude door. Dat heeft het openbaar ministerie in Braunschweig gemeld. Winterkorn was topman van Volkswagen in de periode dat 11 miljoen dieselauto's werden uitgerust met sjoemelsoftware om de auto's schoner te laten lijken dan ze zijn.

 

Link: NOS.

Nu.nl: 'Europese Commissie hoorde al in 2012 over mogelijk gesjoemel met diesels'

De Europese Commissie was al in 2012 op de hoogte van vermoedens dat er werd gesjoemeld met emissiesoftware in auto's. Dat zou blijken uit gelekte e-mails, schrijft nieuwsplatform EUobserver.

Link: Nu.nl

NRC: ‘Volkswagen-top hield dieselschandaal jarenlang stil’

De Volkswagen-top was al jaren op de hoogte van de aanwezigheid van sjoemelsoftware in verschillende wagens, maar stopte bewijsmateriaal bewust in de doofpot. Onder hen was ook de vorig jaar afgetreden bestuursvoorzitter Martin Winterkorn, stelt de openbaar aanklager van de staat New York Eric Schneiderman. Hij maakte dinsdag bekend een civiele zaak te zijn gestart vanwege het overtreden van de milieuregels door het bedrijf.

 

Link: NRC.nl.

Nu.nl: 'Volkswagen-directeur Winterkorn wist eerder van sjoemelsoftware'

In de nasleep van het dieselschandaal bij Volkswagen komt voormalig directeur Martin Winterkorn steeds meer onder druk te staan. Uit interne documenten zou blijken dat hij al in juli 2015 op de hoogte was van het gesjoemel.

 

Link: Nu.nl.